Hyvä kieliasu – viisi syytä panostaa oikeinkirjoitukseen
Jos haluat olla uskottava siinä mitä teet, hyvään kieliasuun kannattaa panostaa. On kyseessä sitten nettisivut, artikkeli, uutiskirje, blogi tai sosiaalisen median kanavat, hyvä kieliasu lisää uskottavuutta. Artikkelin lopussa muutama vinkki omien tekstiesi parantamiseen.
Lähes jokainen tekee kirjoitus- ja näppäilyvirheitä. Huolimattomuusvirheitä vakavampia ovat kielioppivirheet, jotka johtuvat siitä, ettei kirjoittaja todellakaan osaa kirjoittaa tai ei välitä oikeakielisyydestä. Lue viisi syytä, miksi hyvään kieliasuun kannattaa panostaa.
Viisi syytä panostaa oikeinkirjoitukseen ja hyvään kieliasuun
Hyvään kieliasuun kannattaa panostaa monestakin syystä. Alla viisi tärkeää syytä, miksi hyvään kieliasuun kannattaa panostaa.
1. Hyvä kieliasu lisää uskottavuutta
Huolimattomuusvirheitä ja kielioppivirheitä vilisevä teksti saattaa antaa sinusta tai yrityksestäsi epäammattimaisen kuvan. Pienet näppäilyvirheet eivät uskottavuutta vie. Toistuvat yhdyssanavirheet tai kielioppivirheet saattavat kuitenkin häiritä lukijan keskittymistä ja itse asia jää virheiden varjoon.
2. Hyvä kieliasu voi tuoda lisää asiakkaita – ja huono kieliasu saattaa karkottaa asiakkaat
Postilaatikosta löytyy juuri avatun ravintolan markkinointiesite, joka vilisee kirjoitusvirheitä. Mitä ajattelet? Aivan. Jollekulle kieliasulla ei ole mitään merkitystä, kun taas joku toinen päättää olla menemättä koko ravintolaan. Entäpä, jos keittiön remontin tekijää etsiessäsi päädyt nettisivuille, joilla heti etusivulla on myyväksi tarkoitetussa iskulauseessa kirjoitusvirhe?
Jos kirjoitusvirheitä on paljon, välittyy helposti mielikuva, ettei muitakaan asioita hoideta ammattitaidolla. Kutsuisitko työhaastatteluun henkilön, jonka työhakemus on täynnä kirjoitusvirheitä? Minä en kutsuisi. Potentiaalinen asiakas saattaa valita kilpailijan, jonka nettisivujen tekstit ovat kunnossa. Markkinointiviestinnän hyvä kieliasu tuo asiakkaita.
Huom. Tuon remonttifirman sivut on nyt oikoluettu! Palveluista saa heti paremman mielikuvan.
3. Hyvä kieliasu auttaa saamaan viestisi perille
Monimutkaiset lauserakenteet ja pitkät lauseet vaikeuttavat ymmärtämistä. Mitä vaikeampi asia, sitä lyhyempiä lauseita kannattaa käyttää. Hyvä kieliasu tarkoittaa usein lyhyitä lauseita ja mahdollisimman yksinkertaisia termejä. Kun kieliasu on selkeää ja helppolukuista, ja näin vältyt antamasta monitulkintaisia ohjeita asiakkaillesi.
4. Hyvä kieliasu saa lukijan viihtymään tekstiesi parissa
Monet kirjoittavat blogia. Niiden kieli on monesti melko vapaamuotoista, toisinaan murrettakin. Näin saa ollakin. Huolehdi kuitenkin blogin oikeakielisyydestä. Monia kirjoitusvirheet ärsyttävät, ja kirjoitusvirheitä vilisevä blogi saa lukijan siirtymään toisen blogin pariin. Mitä parempi kieliasu, sitä kauemmin lukijat viihtyvät blogissasi ja palaavat sinne yhä uudelleen. Ja tämä taas vaikuttaa myönteisesti blogisi ja nettisivujesi löytymiseen hakukoneista.
5. Hyvä kieliasu kertoo kirjoittajansa asenteesta
Asenne ratkaisee aina. Jos kieliasu on mitä sattuu, välittyy helposti mielikuva kirjoittajan suurpiirteisyydestä. Vaikka omat virheet aina harmittavat, satunnainen kirjoitusvirhe ei ole vakava asia. Tosin oikolukijan tekstissä ei tietenkään saisi olla yhtään virhettä, mutta virheitä tekevät myös ammattilaiset. Kirjoitusvirheitä on erilaisia, ja on hyvä oppia tunnistamaan ne virheet, joilla on väliä.
Voi kuinka usein olenkaan kirjoittanut matakilu, kun minun on pitänyt kirjoittaa matkailu. Ei vakavaa, mutta kyllä harmittaa!
Miten vältät kirjoitusvirheet?
Huolimattomuusvirheitä vakavampia ovat kielioppivirheet, jotka johtuvat siitä, ettei kirjoittaja osaa kirjoittaa tai kieliasu ei ole hänelle tärkeä. Huolellinen kirjoittaja ja kielenhuollon ammattilainenkin tekee kirjoitusvirheitä. Niitä voit pyrkiä välttämään muutamalla keinolla: huolellisuudella, tarkistamisella ja oikoluvulla.
Ole huolellinen
Vaikka osaisit kirjoittaa, joskus on kiire ja tulee kirjoitettua liian nopeasti. Kännykän näppäimiä on hankala naputella isoilla ja kömpelöillä nakkisormilla. Pienimmillään kirjoitusvirheet ovat lyöntivirheitä, ylimääräisiä tavuja tai väärään taivutusmuotoon unohtuneita sanoja. Tällaiset virheet ovat huolimattomuusvirheitä, mutta niitä ei saa olla montaa. Pyri siis välttämään kirjoittamista liian nopeasti.
Tarkista tekstisi ja lue se ääneen
Kirjoittaja saattaa jo kirjoittaessaan muokata tekstiään. Lauserakenteiden muuttuessa jokin lauserakenne saattaa jäädä korjaamatta. Tulee tehtyä liian monta muokkausta ja pilkunviilausta.
Erityisesti omaa tekstiään lukiessaan ihminen tiedostamattaan hahmottaa väärin kirjoitetun sanan oikeaksi. Jos teksti soljuu muutoin vaivattomasti, lukija ei välttämättä edes huomaa väärissä paikoissa olevia kirjaimia. Lue tekstisi ääneen ennen sen julkaisemista. Saatat löytää muutaman virheen ja ehdit korjata ne ennen julkaisemista.
Oikoluku kannattaa
Oikoluku ei ole pilkunviilausta. Jos haluat antaa tuotteestasi tai palvelustasi ammattimaisen kuvan, visuaalisuuden lisäksi myös tekstin kieliasun tulee olla kunnossa.
Minulle sattuu virheitä ja sekös harmittaa kielenhuollon ammattilaista. Joku muu saattaa löytää tekstistäni kirjoitusvirheen, vaikka se itseltäni on jäänyt huomaamatta. Tämän vuoksi teksti kannattaa ennen julkaisemista luetuttaa vaikka kaverillaan. Näin minäkin teen!
Jos et ole varma teksteistäsi ja tarvitset ammattilaisen apua, autan mielelläni. Lue lisää linkistä.
Oikeinkirjoitus ei kuitenkaan ole ainut hyvään kieliasuun vaikuttava seikka. Myös tekstin sommittelu ja rakenne vaikuttavat. Jos haluat oppia paremmaksi kirjoittajaksi, lue kirjoittamani artikkeli linkistä ja opi paremmaksi kirjoittajaksi.
Jos haluat opiskella lisää ja tarkistaa tekstejäsi tai yksittäisiä kielioppiasioita, alla hyvä linkki:
Ja kuka näitä artikkeleita kirjoittaa:
Olen Marja, FM, kielenhuollon ammattilainen, kääntäjä, erä- ja luonto-opas. Pitkästä kokemuksestani viestinnän, matkailun, aluekehittämisen ja käännöstöiden parissa on varmasti sinulle hyötyä.
Koskaan ei ole liian vanha oppiakseen uutta.
Siksi opettelen jatkuvasti lisää viestintää, kielenhuoltoa ja digimarkkinointia. Jaan mielelläni oppimaani juuri sinulle.
Kiitos, että luit blogini. Toivottavasti viihdyt muidenkin artikkelieni parissa.