Oikoluku ja kielentarkistus

Kirjoitusvirheistä huomautteleminen saattaa kertoa persoonallisuudestasi

Kirjoitusvirheistä huomautteleminen saattaa kertoa jotakin persoonallisuudestasi. Kirjoitus- tai kielioppivirhe on toisen mielestä aivan merkityksetön seikka. Joku toinen puolestaan ärsyyntyy niistä suunnattomasti ja haluaa oikaista ne välittömästi.

On mielenkiintoista lukea Michiganin yliopiston tutkimus siitä, mitä kielivirheiden etsiminen ja niistä huomauttaminen kertoo ihmisen persoonallisuudesta.

Michiganin yliopiston tutkimuksessa selvitettiin kirjoitusvirheistä ärsyyntyvien luonteenpiirteitä

Michiganin yliopiston tutkimuksen mukaan luonne ratkaisee reaktiot kielioppivirheisiin

Michiganin yliopisto teki tutkimuksen siitä, millaisia toisten kirjoitusvirheistä huomauttelevat ihmiset ovat. Tutkimus julkistettiin alunperin Tiedeuutissivusto Science Alertissa maaliskuussa 2016. Kyseessä oli tiettävästi ensimmäinen kerta, kun tutkijat pystyivät osoittamaan, että henkilön luonteenpiirteistä voi päätellä, miten hän reagoi havaitsemiinsa kirjoitus- ja kielioppivirheisiin.

Tutkimukseen osallistui 83 englantia äidinkielenään puhuvaa henkilöä. Heitä pyydettiin lukemaan ilmoituksia, joissa haettiin kämppäkaveria. Joissakin ilmoituksissa oli kirjoitus- ja kielioppivirheitä, kun taas toiset oli kirjoitettu oikeakielisesti. Osallistujia pyydettiin kertomaan, millaisia mielikuvia mahdollisesta kämppäkaverista ilmoituksen perusteella heräsi.

Introvertit suhtautuivat epäilevimmin kirjoitusvirheitä tehneisiin

Kaikki koehenkilöt määrittelivät kämppäkaverinhakuilmoitukseen kielivirheiden kera vastanneet kuvitteelliset henkilöt epäilyttävämmiksi kuin oikeakielisesti vastanneet. Koehenkilöille tehtiin persoonallisuustesti, jonka mukaan joukosta erottui selvästi yksilöitä, jotka arvostelivat kirjoitus- ja kielioppivirheitä tehneitä vastaajia ankarammin kuin muut.

Kämppäkaveriinsa epäilevimmin kirjoitusvirheiden vuoksi suhtautuvat paljastuivat introverteiksi. ”Heidän katsotaan olevan herkempiä vaihtelevuudelle”, sanoo tutkimusta johtanut kielitieteilijä Robin Queen Michiganin yliopistosta. Hänen mukaansa myös henkilöt, jotka psykologisten testien mukaan olivat erittäin tunnollisia, reagoivat kirjoitusvirheisiin herkemmin kuin toiset. 

Yksi tutkimus, monta tulkintaa

Michiganin yliopiston tutkimuksesta löytyy jo pelkästään suomalaisista julkaisuista monta erilaista tulkintaa ja otsikkoa.

Tieteen Kuvalehti oli otsikoinut seuraavasti: Kirjoitusvirheistä ärsyyntyvät ovat itsekkäitä.” Artikkelin mukaan ihmiset, jotka jatkuvasti huomauttelevat toisten kirjoitus- tai kielioppivirheistä, tekevät keskimääräistä vähemmän kompromisseja, ovat vähemmän avoimia ja arvostelevat muita”.  Lue lisää: https://tieku.fi/ihminen/psykologia/kirjoitusvirheista-arsyyntyvat-ovat-itsekkaita

Tekniikan maailma otsikoi seuraavasti: ”Kielioppivirheistä huomauttelevista ihmisistä paljastui yhteinen piirre: he ovat mänttejä.Saman artikkelin tekstin mukaan ”vähemmän miellyttävät henkilöt ovat myös vähemmän suvaitsevaisia säännöistä poikkeamisen suhteen”.
Lue lisää: https://tekniikanmaailma.fi/kielioppivirheista-huomauttelevista-ihmisista-paljastui-yhteinen-piirre-ovat-mantteja/

Verkkouutiset.fi -sivuston mukaan Science Alertissa todetaan: ”Tutkijoiden mukaan ihmiset, jotka jatkuvasti huomauttavat kielioppivirheistä, ovat aika lailla ääliöitä/idiootteja/moukkia”.

”Kirjoitusvirheistä huomauttelevat ihmiset ovat kompromisseihin haluttomia, muita arvostelevia, itsekkäitä ja vähemmän avoimia, introverttejä ääliöitä”

Tiedejulkaisujen laveasti tulkituista ja ehkä osin väärin tai ainakin hyvin vapaasti käännetyistä otsikoista voisi tehdä seuraavan yhteenvedon: kirjoitusvirheistä huomauttelevat ihmiset ovat kompromisseihin haluttomia, muita arvostelevia, itsekkäitä ja vähemmän avoimia, introverttejä ääliöitä.

Epäilen, ovatko lehtien englanninkieliset otsikot olleet alunperin noin raflaavia. Jos ovat, tutkimustuloksia on tulkittu todella laveasti. Lisäksi täytyy todeta, ettei tutkimuksessa edes tutkittu kielioppivirheistä huomauttelemista. Koehenkilöitähän pyydettiin tekemään lehti-ilmoituksen kirjoitusasun perusteella luonneanalyysi mahdollisesta kämppäkaveristaan.  Huomauttelemisesta ei puhuttu mitään.

Tutkimuksen tekijä Robin Queen harmittelee tutkimustulosten moninaisia tulkintoja

Tutkimuksen tehnyt kielitieteilijä Robin Queen pahoittelee blogissaan vääriä tulkintoja. Monet olivat tulkinneet hänen tutkimuksensa tuloksia siten, että oikeakielisyyttä tärkeänä pitävät olisivat moukkia. Tuntuu, että tutkimustulokset oli käännetty tulkinnoissa ylösalaisin.

Queen halusi korostaa, etteivät oikeakielisyyttä tärkeänä pitävät suinkaan ole moukkia, vaan että heillä on persoonallisuuspiirteitä, jotka saavat heidät reagoimaan herkemmin kielioppivirheisiin.

Kielioppivirheiden etsiminen ja niistä ärsyyntyminen ei siis välttämättä kerro persoonastasi mitään. Sen sijaan tutkimuksessa todettiin, että tietyntyyppiset ihmiset löytävät kielioppivirheitä muita herkemmin.

Huomautteletko kirjoitusvirheistä? Joillakin kirjoitusvirheillä on väliä ja ne on syytä korjata

Kirjoitusvirheiltä emme voi välttyä ja niitä tekee jokainen varsinkin kiireessä ja huolimattomuuttaan. Kieliasulla on kuitenkin merkitystä. Kokonaan eri asia onkin se, voiko havaitsemastaan kirjoitusvirheestä huomauttaa ja jos voi, niin miten. Kannattaa myös miettiä, onko kirjoitusvirheestä haittaa kirjoittajalleen.

Eräässä facebook-ryhmässä käytiin aiheesta pitkä ja hieman kiihkeäkin keskustelu. Osa ei tuntunut pitävän tekemiään kirjoitusvirheitä millään tavalla merkityksellisinä. Jotkut kertoivat jopa loukkaantuvansa, jos heidän kirjoitusvirheistään huomautetaan. Toiset taas toivoivat, että heille huomautettaisiin hienotunteisesti, jos virheitä havaitaan.

Joillakin kirjoitusvirheillä siis on väliä. Kirjoitusvirhe voi johtaa väärinymmärryksiin. Kielioppi- tai kirjoitusvirheitä sisältävä teksti ei anna kovin ammattimaista mielikuvaa kirjoittajastaan tai tämän edustamasta organisaatiosta. Joskus olen rekrytoijan roolissa törmännyt työhakemuksiin, jotka vilisevät kirjoitusvirheitä. Hakemus ei ole johtanut haastattelukutsuun. Tällöin huonosta kieliasusta on saattanut aiheutua kirjoittajalle paljonkin harmia.

Robin Queen: ”Introvertit ja tunnolliset ihmiset löytävät kielioppivirheitä herkemmin kuin muut”

Introverttien ja tunnollisten ihmisten todettiin löytävän kirjoitusvirheitä muita herkemmin, kun taas ekstrovertit ovat välinpitämättömämpiä kielioppivirheiden suhteen eivätkä pidä niitä merkityksellisinä.

Tunnistan kuvauksesta itseni, ennen kaikkea tunnollisen, mutta varmasti joissakin tilanteissa myös introvertin tyypin. Myönnän olevani jonkinasteinen kielipoliisi. Kielipoliisi ei terminä ole kovin mairitteleva, mutta kielipoliisille on usein tarvetta. Roolini kielipoliisina johtuu osittain aikaisemmista työtehtävistäni kääntäjänä ja käännösten tarkastajana, osin liian tunnollisesta ja vaativasta luonteestani.

Teen edelleen oikolukua sekä työssä että vapaa-ajalla. En etsi virheitä etsimällä tai ilkeyttäni vaan toisinaan huomaamattani ja pikemminkin iloinen pilke silmäkulmassa. ”Mihin koira karvoistaan pääsisi?”, sanoo sanontakin. Olen lähes kaikissa työpaikoissani ajautunut tarkistamaan ja korjaamaan muiden tekstejä – useimmiten pyynnöstä, mutta joskus pyytämättäkin. Monta tiedotetta, esitettä ja pöytäkirjaa on saanut uuden, paremman kieliasun punakynäni käsittelyssä.

Kaipaatko apua omien tekstiesi kanssa? Autan sinua mielelläni!

”Oikoluen ja tarkistan tekstisi, korjaan mahdolliset kirjoitus- ja kielioppivirheet, poistan kieli- ja käännöskukkaset sekä luon tekstillesi selkeän ja huolitellun ilmeen.
Kirjoitan myyvän artikkelin tai laadin puolestasi elämyksellisen tuotekuvauksen.”

Jos haluat verkostoitua, ole hyvä ja tutustu Linkedin -profiiliini.

https://www.linkedin.com/in/marja-kares-oksman-433550129/

Verkostoidutaan ja tehdään yhteistyötä!Kiitos, kun kerrot palveluistani kavereillesi!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *