Oikeinkirjoitus ja tekstin visuaalisuus ja silmäiltävyys ovat avainasemassa., kun haluat erottua teksteilläsi myönteisesti.

Oikeinkirjoitus ja tekstin visuaalisuus – seitsemän kirjoitusvinkkiä

Oikeinkirjoitus ja tekstin visuaalisuus ja silmäiltävyys ovat avainasemassa, kun haluat erottua teksteilläsi myönteisesti. Jokainen voi kehittyä kirjoittajana. Lue nämä seitsemän kirjoitusvinkkiä ja käy omat tekstisi läpi. Voin luvata, että jo näillä vinkeillä tekstisi paranevat!

Seitsemän kirjoitusvinkkiä, joilla parannat tekstisi oikeinkirjoitusta ja visuaalisuutta

Oikeinkirjoitus ja tekstin visuaalisuus ja silmäiltävyys ovat avainasemassa, kun haluat erottua teksteilläsi myönteisesti. Jokainen voi kehittyä kirjoittajana.

Alla luetellut ongelmat ovat yleisiä ja myös juuri niitä, joihin kiinnitän huomiota oikolukiessani muiden tekstejä. Tämä ei kuitenkaan ole mikään yleispätevä listaus, mutta toivottavasti näistä on apua juuri sinulle.

1. Lyhennä lauseita, lisää kappalejakoja ja muotoile tekstiäsi

Jos kirjoitat sisältöä nettisivuille tai pidät blogia, suosi melko lyhyitä lauseita. Blogia luetaan usein mobiilinäytöllä. Jos tietokoneen ruudulla on neljä riviä, mobiilinäytössä niitä on paljon enemmän ja teksti näyttää pitkältä. Voit huoleti lyhentää pitkiä lauseita.

Muista myös kappalejaot ja väliotsikot. Niitä saa olla runsaasti nettisivuilla ja blogissa.

Tee tekstistäsi silmäiltävää. Lisää esimerkiksi lihavointeja tai luetteloita. Jos lukija ei jaksa lukea koko tekstiä, tekstin asettelut, luettelot ja väliotsikot antavat hänelle käsityksen siitä, mistä tekstissäsi on kysymys.

Jos kirjoitat kaunokirjallista teosta tai tutkielmaa, nämä ohjeet eivät päde.

2. Opettele muutama yhdyssanasääntö

Monet tekstit vilisevät yhdyssanavirheitä. Osasyy lienee kännykän ennakoiva tekstinsyöttö ja hakukoneet, jotka löytävät toisinaan helpommin yhdyssanan, kun se kirjoitetaan erikseen. Opettele kuitenkin muutama perussääntö. Yhdyssanavirheet ärsyttävät monia.

Kun peräkkäin olevat sanat tarkoittavat yhdessä jotakin uutta, kyse on yleensä yhdyssanasta
maito auto — maitoauto
leikki mökki —-leikkimökki

Mieti myös sanojen merkitystä yhdessä tai erikseen. Muuttuuko merkitys?
äidin kieli —- äidinkieli

-inen-loppuiset sanat kirjoitetaan yleensä yhteen
vanhanaikainen, uudenlainen, luonnonmukainen

Verbistä tehty lyhyt muoto kirjoitetaan yhteen ja pitkä erikseen
Sisällöntuotanto ja sisällön tuottaminen
matonpesu, maton peseminen

3. Älä unohda omistusliitteitä, possessiivisuffiksia

Puhekielessä käytämme harvoin omistusliitteitä. Ikävä kyllä tästä on tullut jonkinlainen muoti-ilmiö myös kirjoitetussa kielessä niin sanomalehdissä, ammattiartikkelien kirjoittajilla kuin TV-ohjelmien ja lehtien nimissäkin. Meidän kotona. Meidän koti. Meidän piha. Miksi on niin vaikeaa kirjoittaa (meidän) kotonamme tai (meidän) kotimme? Pelkään, että tästä tulee pian hyväksytty muoto. Näin on käynyt ilmaisulle alkaa tehdä, jonka voi nykyään kirjoittaa myös alkaa tekemään.

4. Laita pisteet ja pilkut paikoilleen

Jo alakoulussa opetettiin, että päälause ja sivulause erotetaan toisistaan pilkulla. Päälause voi olla yksin. Sivulause täydentää päälausetta eikä pärjää yksin. Ei koulussa ihan turhaan opeteltu näitä rimpsuja: että, jotta, koska, kun, jos, vaikka, kuin. Niiden eteen tulee pääsääntöisesti pilkku.

Sen sijaan lauseenvastiketta ei eroteta pilkulla: Päästäkseen kouluun hänen täytyy kävellä viisi kilometriä.

Välimerkkien tarkoitus on rytmittää tekstiä, jotta sitä olisi helpompi ymmärtää.  Kun pilkut ja pisteet ovat paikoillaan, tekstiä on helpompi lukea. Eikä tämä ole pilkunviilausta!

5. Opiskele muutama ”viivasääntö”

  • Kun sama vokaali toistuu, tarvitaan yhdysviiva: iho-ongelma, torjunta-aine.
  • Kun alussa on lyhenne, numero, kirjain tai merkki, käytetään yhdysmerkkiä: GPS-koordinaatti, 1980-luku, A-luokka, %-merkki
  • Kun poistetaan yhteinen osa, tarvitaan yhdysmerkki: moottori- ja raivaussaha, korona- ja influenssarokote
  • Yhä useammin näkee kirjoitettavan 50 vuotta viivan kanssa. 50 vuotta on kuitenkin kaksi eri sanaa. 50-vuotias on yhdyssana, joten siihen yhdysviiva tarvitaan.

6. Tarkista kongruenssi

Mikä ihmeen kongruenssi? Kun subjekti on yksikössä, predikaattikin on yksikössä. Siis mitä? Yksinkertaisimmillaan sitä, että tekijä ja verbi ovat samassa muodossa, joko yksikössä tai monikossa. Puhekielessä verbi on usein yksikössä (kissat kiipeilee), mutta kirjoitetussa kielessä niin ei saa olla.

Opiskelija valmistautuu tenttiin.
Opiskelijat valmistautuvat tenttiin.

7. Kertaa, kirjoitetaanko isolla vai pienellä

Maiden nimet ovat erisnimiä, jotka kirjoitetaan isolla: Suomi. Asukkaiden nimet kirjoitetaan pienellä: suomalainen. Kielten nimet kirjoitetaan pienellä: suomi, suomen kieli.

Siis näin: Suomessa elää suomalaisia, jotka puhuvat suomea.

Hyvä kieliasu on henkilön tai yrityksen käyntikortti

Hyvään kieliasuun kannattaa panostaa. Lue artikkeli, miksi oikeinkirjoitukseen kannattaa panostaa.

Jos haluat opiskella lisää ja tarkistaa tekstejäsi, alla hyvä linkki:

Ja kuka tämän artikkelin on kirjoittanut?

Olen Marja, FM, kielenhuollon ammattilainen, kääntäjä, erä- ja luonto-opas. Pitkästä kokemuksestani viestinnän, matkailun, aluekehittämisen ja käännöstöiden parissa on varmasti sinulle hyötyä. Koskaan ei ole liian vanha oppiakseen uutta. Siksi opettelen jatkuvasti lisää viestintää, kielenhuoltoa ja digimarkkinointia. Jaan mielelläni oppimaani juuri sinulle.

Kiitos, että luit blogini. Toivottavasti viihdyt muidenkin artikkelieni parissa.

Kiitos, kun kerrot palveluistani kavereillesi!

Similar Posts

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *